Leírás
Degorzsálatlan nyerspezsgő Pinot noir ’22 és Blanc de noirs Pinot noir ’22 nyerspezsgő pezsgőink készítésének főbb mozzanatai:
Az alapbor 2022-es évjáratú, első pezsgőink alapanyaga Pinot Noir fajtából szüretelt 100%-ban, egy öreg ,43 éves ültetvényről kézzel lett szüretelve, majd teljes fürtös állapotban préselve, kíméletesen, 1,2 bar nyomáson. Mindkét pezsgőnk alapbora ugyanaz.
A pezsgősítés 2023 tavaszán történt, ekkor kevertük bele a pezsgő készítéshez alkalmas élesztőt kb. 26g/l cukorral az alapborba és ezt követően töltöttük már nyomásálló pezsgőspalackba. Ettől a mozzanattól kezdve vártuk, hogy az élesztőgombák elvégezzék dolgukat, alkoholt erjesszenek a hozzáadott cukorból, és persze ebből ered a pezsgő co2 buborékja is. Ez a rövid leírás a magva a tradicionális pezsgő készítésének. Minimum 1,5 évig palackban kell érlelni ezt a pezsgőt, de lehet hosszabb ideig is. Ezt követően vagy degorzsálatlan formában hozzuk forgalomba, vagy ún. degorzsálást követően újra dugózzuk. Ennek az előállítási folyamatnak a lényege az, hogy egyrészt a pezsgőben képződött finomseprőt eltávolítsuk, másrészt a hiányzó bort, amit a seprő ún. ’kicsapatásakor’ elveszít a pezsgőspalacknyi ital, azt pótoljuk sűrített musttal, vagy a saját borával, vagy más általunk jónak tartott borkiegészítő anyaggal. (Ez a titok része.)
Két pezsgőnk közötti különbség abban van mindössze, hogy a degorzsáltat újra dugóztuk, így pezsgősebb, elegánsabb a csomagolás, valamint üdébb marad ízében. A pezsgőkedvelők egy része az autolizált, élesztős hátterű ízeket nagyon kedveli, ezt a degorzsálatlan nyerspezsgőnkben megtalálhatja.